Trouw: Staatssecretaris erkent fout bij afwijzing scholen

Geplaatst 19 dec. 2010 05:33 door Redactie SvPO   [ 17 jan. 2011 06:17 bijgewerkt ]
3-10-2008: In een brief aan de Tweede Kamer erkent staatssecretaris Bijsterveldt dat er fouten zijn gemaakt bij haar afwijzing van de Isaac Beeckman Academie in Kapelle (Zeeland) en het Tjalling Koopmans College in Hurdegaryp. Beide scholen willen het soort persoonlijk onderwijs bieden dat nu alleen door particuliere scholen wordt geboden. De staatssecretaris had de scholen eerder afgewezen omdat leerlingen binnen 3 kwartier op een andere school van gelijke richting terecht zouden kunnen. Die 3 kwartier is een wettelijk maximum, maar ze rekende daarbij alleen de reistijd van station tot station en niet de werkelijke reistijd van huis naar school.

Vorige week diende D66, gesteund door VVD, SP en Groenlinks een motie in waarin de staatssecretaris werd gevraagd om met reistijden van huis naar school te rekenen. De staatssecretaris verklaarde dat in het verleden bij andere aanvragen ook altijd alleen de reistijd van station tot station werd berekend. Daar komt zij nu in haar brief aan de Kamer op terug. Ze zegt daarin toe de aanvragen van de scholen met spoed opnieuw te zullen beoordelen. 

De Stichting voor Persoonlijk Onderwijs heeft voorafgaand aan de aanvragen van beide scholen berekeningen laten maken van de reistijden van leerlingen, gemeten van huis naar school. Daaruit bleek dat leerlingen gemiddeld meer dan een uur kwijt zouden zijn om bij een andere school van dezelfde richting te komen. Omdat dit ruim meer is dan het wettelijk maximum van 3 kwartier verwacht de Stichting dat de staatssecretaris beide scholen alsnog toestemming zal geven.
Comments