Nieuws‎ > ‎Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief februari 2010

Geplaatst 19 dec. 2010 14:37 door Redactie SvPO   [ 19 dec. 2010 14:41 bijgewerkt ]
1-2-2010: Beste ouders,

Het is nu een week na de laatste open dag van de school. Ik zit achter de laptop, moe maar voldaan, zoals dat zo mooi heet. Er waren veel enthousiaste ouders en, nog belangrijker, enthousiaste kinderen! De openingstoespraak door Alexander Pechtold op 20 januari was hartverwarmend en het was een bijzondere ervaring om een 'bekende politicus' rond te leiden door de school.

Al te lovende woorden in de pers brachten ons soms in verlegenheid. DagbladTrouw kopte zelfs: Kapelle krijgt gedroomde school. Nou, nou.

Isaac Beeckman geopend door Alexander Pechtold - PZC
Stichting start school met kleine klassen - NRC Handelsblad
Beter onderwijs met kleinere klassen (interview Pechtold) - BNR radio
Alexander Pechtold (D66) opent Isaac Beeckman Academie - TV Zeeland

Inmiddels zijn we bijna geroutineerd geworden in het organiseren van open dagen. We denken alleen niet dat we nog een 5e open dag zullen houden voor ouders die er eerder niet bij konden zijn. Die ouders krijgen nog wel de kans voor een rondleiding door het gebouw. Ik ben zelf niet alleen ervaren in het organiseren van open dagen, ook het bezoeken ervan begint routine te worden. Met een zoon in groep 8 en een erg strenge lotingsprocedure bij de meeste scholen hier in Amsterdam, ga ik in totaal acht scholen bezoeken. Vijf heb ik er inmiddels gehad. Nog drie te gaan! In deze nieuwsbrief vooral veel vragen die naar voren kwamen op de open dagen. Zijn er nog verdere vragen dan kunnen jullie altijd mailen naar s.polet.

Vriendelijke groet,
Suzan Polet

Hoeveel inschrijvingen hebben jullie al?

Nul. Dat klinkt misschien gek maar is toch echt zo. Een inschrijving is pas definitief wanneer het, ondertekend door de ouders/verzorgers, en voorzien van informatie zoals sofinummer etc. bij ons binnen is. 

Maar ik heb me al aangemeld via de optie reserveren op de site. Is dat dan geen inschrijving?
Nee, dat is geen inschrijving. Iedereen die gereserveerd heeft krijgt in februari een mail met een link naar een digitaal aanmeldformulier. Door dit formulier in te vullen, te ondertekenen en te retourneren naar de Isaac Beeckman Academie wordt de reservering omgezet in een inschrijving.

Wordt mijn kind, na dat inschrijven, altijd geplaatst?

Nee, niet altijd. Wanneer we de inschrijfformulieren binnen hebben zullen we de basisschool vragen naar het schooladvies. We kunnen alleen kinderen aannemen met minimaal een MAVO advies waarvan de leerkracht inschat dat ze 1 of meer vakken op HAVO-niveau kunnen volgen.

Hoeveel kinderen kunnen aangenomen worden?

We starten met circa 80 leerlingen, alleen klas 1. We streven naar een evenwichtige spreiding qua niveau (Mavo+ tot VWO+).

Ik hoorde dat er veel aanmeldingen zijn. Maakt mijn kind wel een kans?

We hebben op dit moment nog nul inschrijvingen. Wel hebben 200 kinderen zich opgegeven voor één van de open dagen. We weten van een aantal kinderen dat ze niet voldoen aan de minimaal Mavo+ eis. Van de kinderen die overblijven zal niet iedereen zich aanmelden voor de Isaac Beeckman Academie. Onze inschatting is dat we de meeste inschrijvingen gewoon kunnen plaatsen.

Wat gebeurt er als een kind niet geplaatst kan worden?

We hebben onze inschrijvingsprocedure zo gepland dat die eerder is dan die van andere scholen. Begin februari ontvangt u een digitaal inschrijfformulier. Dat formulier moet half februari weer bij ons binnen zijn. Daarna nemen we contact opnemen met de basisscholen over het niveau advies. Als het onverhoopt niet lukt om iedereen te plaatsen, dan laten we dat begin maart weten. Dat is precies op tijd om, mocht dat nodig zijn, normaal mee te lopen in de inschrijvingsprocedure van andere scholen in de buurt.

Schoolvakanties op de Isaac Beeckman Academie

Veel vragen op de open dagen gaan over de schoolvakanties van de Isaac Beeckman Academie. Hoe zit het nu precies met de vakanties en vrije dagen bij ons op school? Scholen geven gemiddeld 38,5 week per jaar les. Behalve aan vakanties gaat er veel tijd op aan studiedagen, rapportvergaderingen, e.d. Ook wordt de eerste week na de zomervakantie vaak besteed aan het ophalen van boeken en kennismaken en is er in de laatste week voor de (zomer)vakantie vaak minder les.

Die 38,5 week per jaar vinden wij te weinig. Wij willen er alles aan doen om onze leerlingen zo ver mogelijk te brengen. Daar hebben we voldoende onderwijstijd voor nodig. Dat doen we vooral gewoon door alle beschikbare weken helemaal te benutten.

Voor wat betreft de vakanties volgen we goeddeels de landelijke normen voor de regio Zuid waar Zeeland onder valt. Er zijn twee verschillen:
1. We korten de zomervakantie met 2 weken in, omdat we anders na de zomervakantie teveel tijd kwijt zijn met herhalen en opfrissen. De zomervakantie begint bij ons een week later en eindigt een week eerder (tegelijk met de basisscholen). In ruil voor deze inkorting krijgen ouders 10 vrije dagen die ze naar eigen inzicht kunnen opnemen.
2. Vanaf het tweede jaar gaan leerlingen bij ons 2 en later zelfs 3 weken per jaar op taalreis. Die taalreizen vallen ofwel in de herfst, ofwel in de lente. Afhankelijk daarvan is de school gewoon open gedurende ofwel de herfstvakantie ofwel de krokusvakantie. Als u toch met de herfst- of krokusvakantie een week vrij wilt, dan kunt u daarvoor vrije dagen opnemen.

Zijn er andere kinderen uit mijn gemeente die gereserveerd hebben?

Hieronder de reserveringen naar herkomst. Hoewel we weten dat er ook in Bergen op Zoom interesse is, hebben we daar nog geen ruchtbaarheid aan de komst van de school gegeven. De reserveringen komen dan ook vooral uit Zeeland.

Gemeente Kapelle: 39%
Gemeente Reimerswaal: 21%
Gemeente Goes: 19% 
Gemeente Borsele: 11% 
Gemeente Middelburg: 5% 
Gemeente Schouwen-Duiveland: 2% 
Gemeente Noord-Beveland: 2% 
Andere gemeente: 1%
Comments