Nieuws‎ > ‎Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Nieuwsbrief december 2010

Geplaatst 19 dec. 2010 15:09 door Redactie SvPO   [ 19 dec. 2010 15:14 bijgewerkt ]
3-12-2010: Beste ouders, 

De laatste nieuwsbrief dateert uit juli! Dat lijkt een eeuw geleden. Ik sluit in juli af met de zin 'maar nu eerst de zomer'. Inmiddels hebben we een vroege winter. De afgelopen periode bereikten we doorlopend kleine en grote mijlpalen met de school. De eerste schooldag. De eerste schoolweek. Het eerste schoolfeest- dat de kinderen gearmd, 'Schouder aan schouder' zingend afsloten. De sfeer op school is bijzonder goed en positief. De kleine klassen en de kleinschaligheid betalen zich uit. Soms heb ik het gevoel dat ik in de Zeeuwse versie van de soap 'Spangas' zit. Elke dag van 8u50 tot 16u50 live op de Stationsstraat 51 in Kapelle.

Ook over het docententeam ben ik tevreden. Onze resultaatgerichte insteek wordt goed door de docenten opgepakt. Geen 'procedure achterstandsleerling' of een 'pest protocol', maar gewoon persoonlijk met leerlingen problemen oplossen. Je bent niet klaar met het aflopen van een procedure, je bent pas klaar met het bereiken van resultaat.

Hoe bevoorrecht onze leerlingen zijn, besef ik wanneer ik kijk naar mijn eigen eerste klasser. Neem alleen even de afgelopen week. Maandag: na een uur fietsen komt hij 8u30 aan op school. Jammer. de eerste 2 lesuren vallen uit. Rest van de week toetsweek. Dat betekent: een uur heen en uur terug fietsen voor telkens 1 toets. Op woensdag nog een inhaalproefwerk, maar dat kan alleen aan het einde van de dag. Mannetje moet dus op school wachten van half 10 tot half 3. Wat hij in de tussentijd doet mag hij zelf weten. De binnenstad van Amsterdam verkennen bijvoorbeeld...

In deze nieuwsbrief verder informatie over de eerste resultaten, het leerlingenvolgsysteem, de open dagen, de activiteitenagenda voor de huidige leerlingen en de aanpassingen in het pand.

Resultaten van de eerste maanden

We mogen beslist niet te vroeg juichen, maar de eerste resultaten zien er mooi uit. We geven meer onderwijs dan gebruikelijk, per vak gaat het om gemiddeld 15%. Ons lesprogramma loopt dan ook 15% voor op landelijk schema. Op dit ligt 40% van onze leerlingen voor of op ons snelle schema. Bovendien is 10% zelfs al begonnen met een vak voor volgend schooljaar.

We maken graag van dubbeltjes kwartjes, van kwartjes euros en van euros tientjes. Twintig procent van onze leerlingen heeft een vmbo-t advies, maar wij laten ze HAVO doen. Op die manier willen we de kwaliteit van ons onderwijs aantonen. Ook HAVO en VWO leerlingen proberen we boven hun gedachte niveau te laten uitkomen. Ook dat lijkt heel behoorlijk te lukken. Op dit moment zit 26% van onze leerlingen boven het advies dat ze van de basisschool kregen.

Lesuitval

Nog zo'n vreemd woord uit het onderwijs jargon: 'lesuitval'. Gelukkig zitten wij tot nu toe op 0%, tegen een landelijk gemiddelde van 5,8% (2 lesuren per week). Ons systeem waarbij er altijd een docent extra op school aanwezig is, pakt dus goed uit.

Leerlingvolgsysteem

We kunnen, dankzij het geautomatiseerde leersysteem, van dag tot dag zien wat de voortgang van iedere leerling is geweest. Vanaf de herfstvakantie kunnen ook ouders met deze voortgang meekijken (met het verzoek om dat niet doorlopend te doen).

Om de kwaliteit van ons onderwijs doorlopend te meten, gebruiken we daarnaast ook de CITO monitor. Inmiddels hebben we de 0-meting achter de rug. De bedoeling daarvan was om het instroomniveau vast te leggen en om per leerling te zien waar mogelijke aandachtspunten liggen. De uitkomsten zijn verrassend. Leerlingen bleken structureel lager te zitten dan waar zij volgens het advies van de basisschool hadden moeten zitten. In de loop van dit schooljaar krijgen we de 1-meting. Zo kunnen krijgen we een goed inzicht in het effect van ons onderwijs.

Open dagen

De open dagen voor 2011/12 staan weer voor de deur! Het is alleen mogelijk de open dagen te bezoeken door vooraf in te schrijven via de website. Dat is nodig omdat we ook tijdens de open dagen de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht in ons onderwijs willen uitdragen. De uitnodigingen hiervoor zijn inmiddels gemaild. Middels de link in de uitnodigingsmail is het mogelijk om voorkeursdata op te geven. Hou er wel rekening mee dat bepaalde data al vol kunnen zitten.Na aanmelding volgt er een bevestiging met daarin een definitieve datum. Na bevestiging wordt uw kind, samen met de ouder of ouders op de bezoekerslijst geplaatst. We kunnen helaas geen bezoekers toelaten die niet op de lijst staan.

Hebt u nog geen mail ontvangen voor een open dag en gaat uw kind vanaf komend schooljaar naar de middelbare school? Stuur dan even een e-mail naar isaacbeeckman@svpo.nl. De open dagen zijn alleen voor kinderen die nu in groep 8 zitten.

Schoolreis Amsterdam 13 t/m 18 maart

Verblijf op 'Camping Zeeburg' (in cabins met verwarming, voor alle duidelijkheid). Het programma is vrijwel rond: Anne Frankhuis, Rijks en Van Gogh museum, Musical in Carre theater ('Legally Blond'), film in Tuschinski of Arena, Nemo science centre, shoppen op Albert Cuyp of Kalverstraat. De ouderbijdage is 20 euro per dag.

Practicum Biologie met levende have

Omdat elke leerling bij ons een laptop heeft, denkt menigeen dat leerlingen bij ons alles op de computer doen. Niets is minder waar. We hebben gewoon schoolboeken en gebruiken de laptop alleen om de voortgang van leerlingen bij te houden. Hieronder een impressie van een practicum Biologie - een vak waar de laptop nauwelijks gebruikt wordt.

Presentaties ouderavond 25 november

Bestuursvoorzitter Misha van Denderen en filosofiedocent Izaak Dekker hielden een presentatie:
Misha van Denderen over de eerste 3 maanden (zie bijlage onderaan dit bericht).
Izaak Dekker over de Wikipages voor Filosofie.

Verbouwing

De achtergevel is geheel vernieuwd en er is een brandtrap aangebracht. Het zal een mooie 'hangout' zijn voor de pauzes in de zomer. De offertes voor de verbouwing voor komend schooljaar zijn alweer aangevraagd. Voor elk leerjaar zijn er 5 lokalen nodig en vanaf januari gaan we aan de slag om de lokalen te verbouwen en in te richten die bestemd zijn voor de nieuwe leerlingen volgend schooljaar.


Vriendelijke groet,

Isaac Beeckman Academie
Suzan Polet
s.polet@svpo.nl
Ċ
Redactie SvPO,
19 dec. 2010 15:13
Comments