Nieuws‎ > ‎Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Omroep Zeeland over de examenklas Havo

Geplaatst 14 nov. 2014 12:57 door Redactie SvPO   [ 5 jul. 2015 15:02 bijgewerkt door Misha van Denderen ]
Leerlingen komen aan het woord in een leuk item van Omroep Zeeland. Het item gaat over het hoge percentage leerlingen met een Vmbo-advies dat 'opstroomt' naar Havo.

Overigens is het gegeven dat er nauwelijks leerlingen zijn die 'afstromen' ook bijzonder. Landelijk zijn er bijvoorbeeld juist steeds meer Vwo-leerlingen die naar Havo moeten overstappen. Mogelijk is dit omdat scholen op die manier kunnen voldoen aan de strengere exameneisen. Op de Isaac Beeckman Academie komt een dergelijke overstap echter nauwelijks voor.

Omroep Zeeland 5 november 2014


"Dubbeltjes worden kwartjes op Isaac Beeckman"

Bron: Omroep Zeeland, 5 november 2014

KAPELLE - Het kleinschalig onderwijs van de Isaac Beeckman Academie in Kapelle lijkt zijn vruchten af te werpen. Bijna de helft van de leerlingen die vijf jaar geleden binnen kwam met een vmbo-advies, heeft zich opgewerkt tot havo-leerling. Op de school wordt dit jaar voor het eerst het havo-examen afgenomen.

Kleinschalig

Op andere scholen ligt het aantal vmbo'ers dat doorstroomt naar de havo rond de 15 procent, bij Isaac Beeckman is dat 43 procent. Volgens de school is het hoge percentage vooral te danken aan het kleinschalig onderwijs. In elke klas zitten maximaal zestien leerlingen. Ook hebben de leerlingen meer lesuren en minder huiswerk dan op andere scholen.


Dubbeltje

Volgens directeur Suzan Polet is het zeker niet de bedoeling om zoveel mogelijk vmbo'ers om te toveren tot havisten. "Maar we willen er wel uithalen wat er in zit, van een dubbeltje willen we een kwartje maken", aldus Polet.


Risico

De academie heeft alleen een licentie voor het havo en vwo-examen en de directeur geeft toe dat het daardoor een risico is om leerlingen aan te nemen met een vmbo-advies. Een deel van die leerlingen haalt het havo-niveau niet en moet alsnog overstappen naar een andere middelbare school.


Universitair

Ook de eerste lichting vwo 5-leerlingen van de school doen dit jaar al een aantal eindexamens, namelijk Nederlands, Engels en Frans. Doel daarvan is dat ze tijdens hun examenjaar volgend jaar tijd over houden om alvast te beginnen met universitaire vakken.


Exacte vakken

Polet zegt dat de Onderwijsinspectie erg te spreken is over deze vorm van onderwijs. Bijvoorbeeld ook omdat meer leerlingen op de school kiezen voor exacte vakken. Bij de havo heeft 47 procent van de leerlingen les in wis- en natuurkunde, op andere scholen ligt dit tien procent lager. Voor vwo is het normaal 57 procent, op het Isaac Beeckman ligt dat op 75 procent.


Hardegarijp

De formule van kleinschalig voortgezet onderwijs in Kapelle heeft al landelijk navolging gekregen. Zo is vorig jaar in het Friese Hardegarijp eenzelfde middelbare school geopend. In 2016 volgen er nog meer, omdat het ministerie van Onderwijs daar inmiddels toestemming voor eeft gegeven.


Fruitveiling

De Isaac Beeckman Academie in Kapelle is gevestigd in de oude fruitveiling, die is omgebouwd om leerlingen en docenten te huisvesten. De verbouwing van de school is dit jaar afgerond.