Nieuws‎ > ‎Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Op weg naar het Lagerhuis

Geplaatst 24 feb. 2012 14:41 door Redactie SvPO   [ 12 mrt. 2012 19:39 bijgewerkt ]

8 februari nam een aantal leerlingen deel aan de debatwedstijd in het Lagerhuis. Een hele prestatie, temeer omdat het IBA team bestond uit 1e en 2e klassers en de tegenstanders uit 5e en 6e klassers. Voor onze leerlingen vormde dit geen enkele belemmering om succesvol te debateren. Hierbij een verslag van deze spannende dag. 

Het is kwart over negen s’ochtends en het debatteam van de Isaac Beeckman Academie verzamelt zich op school voor de laatste voorbereidingen voor de debatwedstrijd en een nadere kennismaking tussen de eerste klas en de tweede klas leden van het team. Veel tijd is er niet want al snel arriveert het busje dat ons naar Middelburg zal brengen.

Veel tijd voor voorbereiding was er sowieso niet. Pas drie weken terug kwam het verzoek om deel te nemen aan de debatwedstrijd “Op weg naar het Lagerhuis”. Tijdens de filosofie lessen was het debatteren al wel aan bod gekomen en het enthousiasme onder de leerlingen om mee te doen was dan ook erg groot. Een strenge selectie later was het eerste debatteam van de Isaac Beeckman Academie een feit.

 De debatwedstrijd wordt gehouden in het Provinciehuis van Zeeland en enthousiast doch enigszins gespannen betreden we de oude abdij. De andere teams van het Ostrea en het Pontus zijn al aanwezig en dat is best even schrikken. Deze teams bestaan namelijk uit vijfde en zesde klas leerlingen en die zijn “best wel groot”. De scholen zullen achtereenvolgens tegen elkaar debatteren. Ieder debat kent drie rondes: een teamdebat, een één op één debat en een vrije rollen debat. De beste twee teams zullen uiteindelijk in de finale beslissen wie er door gaat naar de landelijke finales.

Het eerste debat is tegen het Ostrea. Naarmate het debat vordert gaat het steeds beter, maar het is nog wel erg spannend. We weten een paar punten te scoren tegen het ervaren team van Ostrea, maar uiteindelijk verliezen we.

Meteen daarna staat de wedstrijd tegen het Pontes op het programma. Nu de eerste spanning is weggeëbd gaat het stukken beter en er volgt een stevig debat. Het gaat steeds beter en de jury spreekt haar bewondering uit voor de groei die het IBA team op de dag zelf doormaakt. Ook de vriendelijke, open toon van debatteren wordt door de jury zeer gewaardeerd. Selma weet het een op een debat te winnen en ook de team ronde wordt gewonnen waardoor we het debat winnen met twee één in rondes!

Doordat het Pontes vervolgens verliest van het Ostrea staan we in de finale!

In de finale zijn beide teams erg aan elkaar gewaagd en het Ostrea kan maar met moeite een weerwoord vinden op de sterke argumenten van de “kleintjes” van de Isaac Beeckman Academie.

Het wordt een spanend debat op hoog niveau waarbij de jury maar moeilijk tot een beslissing kan komen. Toch wint het Ostrea nipt met twee één in rondes en gaan zij door naar de landelijke finale.

Eén van de jury-leden komt nog even naar ons toe. “Niemand durft eerste en tweede klassers naar deze wedstrijden toe te sturen, maar jullie doen het gewoon” roept hij enthousiast. “Als jullie zo door gaan kunnen jullie nog héél ver komen”. Trots en voldaan reizen we vervolgens terug naar school waar het goede nieuws ons al vooruit gesneld is. Bij aankomst op school worden we nog getrakteerd op een feestelijk onthaal!

Ook de pers besteedt aandacht aan het evenement. Lees  hier het artikel in de Zeeuwse Courant.


Comments