Nieuws‎ > ‎Nieuwsoverzicht‎ > ‎

Sommige scholen moeten fors inleveren

Geplaatst 23 jun. 2011 04:05 door Redactie SvPO   [ 16 dec. 2011 10:16 bijgewerkt ]
Zeeuwse scholen moeten dit jaar fors bezuinigen (PZC, 21 juni 2011). Voor de Isaac Beeckman Academie geldt dit gelukkig niet.

De bekostiging voor een school is op basis van het aantal leerlingen. Dat aantal kan echter wisselen. Scholen krijgen een financieel probleem als het uitgaven patroon gebaseerd is op het maximaal aantal leerlingen dat geworven kan worden. Dat doen wij niet.

We hebben een realistische begroting voor de komende 25 jaar, gebaseerd op een jaarlijkse instroom van 80 leerlingen.

Verder kregen we een gunstige lening van de voorzitter van het schoolbestuur. Daarmee konden we de eerste uitgaven doen en hoefden we geen onverantwoorde verplichtingen aan te gaan. Daar komt bij dat het schoolbestuur onbezoldigd is en we ook geen dure managers hebben rondlopen. We stellen onze docenten centraal en investeren alleen in waar het om gaat: goed onderwijs. 

We hebben een goedkoop schoolgebouw, waarvan we elk jaar een deel opknappen en in gebruik nemen.

Tenslotte is belangrijk dat we duidelijke keuzen maken. Wat we doen, dat doen we goed, maar dat betekent ook dat we niet alles doen. We geven bijvoorbeeld wel Tekenen met kunstgeschiedenis, en daarmee pakken we dan ook flink uit. Muziek geven we echter niet. Niet omdat we het niet belangrijk vinden, maar omdat we vinden dat je met een uurtje les per week dat vak geen recht doet. Het is leuker om naar de muziekschool te gaan en daar heb je met onze 4-daagse schoolweek ook ruim de tijd voor. 

We zijn in de allereerste plaats een goede school voor onze leerlingen. We hebben echter ook een politiek-maatschappelijk doel: laten zien dat persoonlijk onderwijs mogelijk is met de normale bekostiging van het ministerie. Extra geld hebben we niet nodig.
Comments