Nieuwsbrieven‎ > ‎

Nieuwsbrief april 2016

Af en toe nog wat frisse nachten, maar de dagen worden weer langer en de vogels zijn vroeg in de ochtend te horen. De lente is begonnen!

Na een welverdiende voorjaarsvakantie zitten leerlingen en docenten midden in de periode naar de meivakantie. Een periode met een vol programma, waarin de tweede afname van de rekentoets en de presentaties van de profielwerkstukken alweer achter ons liggen. De eindexamenkandidaten zijn zich aan het voorbereiden voor het CE dat 12 mei begint. In deze nieuwsbrief vindt u informatie over de diverse excursies, het schoolfeest en de MR!


Vriendelijke groet,

Team Isaac Beeckman Academie


Schoolfeest 18 maart 2016

Het broeide al geruime tijd: het schoolfeest was aanstaande. Hoewel de kaartverkoop laat op gang kwam, was er op het laatste moment een run op de toegangsbewijzen. De feestcommissie, leerlingen onder leiding van docenten, heeft zich van haar beste kant laten zien. Al in de middag werd er een enorme dancing opgebouwd in de aula. Licht- en geluidsinstallatie, slingers, ballonnen en bar. Maar er was ook gedacht aan de leerlingen die liever iets anders doen dan dansen. Een poolbiljart en tafelvoetbal stonden opgesteld en werden tijdens de opbouw al veelvuldig bespeeld. In lokaal 15 werd alles in gereedheid gebracht voor een groot darttoernooi.


Het feest barstte los toen de eerste leerlingen aankwamen. De alcoholcontrole werd met een glimlach ondergaan en er was niemand bij die de toegang werd geweigerd. Dansen, spelletjes, op de foto met je meest geliefde docent in een echte fotostudio en genieten van een hapje en een drankje. Met de muziek op de achtergrond werden de voorrondes afgewerkt van het darttoernooi. De avond vorderde en iedereen had het enorm naar zijn zin. Het darttoernooi werd gewonnen door Jerrel en hij mocht als beloning een beker in ontvangst nemen.
Maar aan alle leuke dingen komt een eind, dus ook aan dit feest. Tegen twaalf uur wilde eigenlijk niemand dat het was afgelopen, maar de laatste tonen stierven langzaam maar onverbiddelijk weg en ouders stonden buiten in lange rijen te wachten op hun kinderen.


Na afloop: Met vereende krachten werd een grote schoonmaak ingezet, want de school zou na het weekend weer bewoonbaar moeten zijn. Met een goed gevoel verlieten de laatste leerlingen en docenten opgeruimd het pand. Volgend jaar weer zo’n feestje!


Klas 1 naar Amsterdam

Afgelopen vrijdag zijn we weer veilig teruggekeerd van onze jaarlijkse werkweek naar Amsterdam. Een drukke en gezellige week,misschien wel het hoogtepunt van het jaar, gevuld met allerlei uiteenlopende excursies en activiteiten. Op maandag met een volle bus vertrokken richting camping Zeeburg in Amsterdam en na het uitpakken direct vertrokken voor een wandeling door het centrum om de sfeer van de stad te ervaren. Tijdens deze week hebben we onder meer een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum, het fotomuseum, het wetenschappelijk museum Nemo, dierentuin Artis en de expositie Bodyworld. Ook 's avonds stonden een aantal activiteiten gepland zoals een bioscoopvoorstelling, de musical Pippin in Amsterdam Carre en een Bonte avond.

Na een ochtendje "shoppen" was het alweer tijd om naar huis te gaan en waren we vrijdagmiddag weer terug op school in Kapelle.Gezond gebouw

We hebben er voor gekozen om in ons schoolgebouw de luchtkwaliteit goed te houden met natuurlijke ventilatie via ventilatieroosters en met te openen ramen en deuren. Het is een eenvoud die ons goed past en die benadrukt dat we het geld aan het onderwijs voor onze leerlingen besteden en niet onnodig aan het gebouw. We hebben daarom niet zoals veel andere scholen gekozen voor mechanische ventilatie. Het blijkt een gelukkige keuze te zijn geweest. Deze week werd bekend dat er met de mechanische ventilatie die veel scholen enkele jaren geleden hebben aangelegd, veel mis is. Ventilatiesystemen worden onkundig onderhouden of maken teveel herrie. Bovendien leiden ze tot zeer hoge energierekeningen met mogelijk bezuiniging op het onderwijs tot gevolg.

'Peperdure mechanische ventilatie werkt niet'


Klas 4 naar Parijs

Ook de vierde klassers hebben een enerverende excursie week achter de rug. Van 15 tot en met 19 februari waren ze in Parijs!

Overnacht en gegeten werd er in een hostel. ‘Het hostel was echt heel leuk. Het was schoon, het zag er leuk uit’.


In de ochtend volgende de leerlingen lessen op een taalschool en in de middag was er ruimte voor culturele uitstapjes. Alle bekende hotspots zijn bezocht. De Arc de Triomphe, Montmartre, het Louvre en de Sacre Coeur. Ook een uitstapje naar Versaille was onderdeel van het programma. Shoppen en een bioscoopje in de avond hoorden er ook bij.
Vooral de Eiffeltoren bij nacht was bijzonder: ‘Die avond zijn we naar de Eiffeltoren geweest. Het leek net alsof de Eiffeltoren van glitters was gemaakt, dat kwam door alle lichtjes in het donker’.


De week Parijs was voor de leerlingen en de begeleiders een geslaagde week: ‘Het was echt een superleuke week, waarvan we echt genoten hebben!’


Medezeggenschapsraad

Zoals misschien bekend, werken we op de Isaac Beeckman Academie met directe medezeggenschap, wat betekent dat in principe iedere betrokkene bij school lid is van de MR.


We hebben dus geen standaard MR met slechts een paar vertegenwoordigers als leden. Ten eerste omdat die vaak weinig contact weten te onderhouden met hun achterban en daardoor meer voor zichzelf dan namens hun ouders, docenten en leerlingen spreken. Ten tweede omdat verkiezingen voor zo'n MR niet erg transparant zijn, omdat je als kiezer geen idee hebt waar de kandidaten precies voor staan (voor de ouders en leerlingen geldt vaak dat ze de kandidaten niet eens kennen). Ten derde omdat zo'n MR een kostbaar vergadercircuit oplevert, geld dat beter aan onderwijs besteed kan worden.


Dat op onze school iedereen lid kan zijn van de MR betekent ook dat iedereen voorstellen kan indienen en kan meebeslissen.


Om dat nog iets inzichtelijker te maken, is het ouder- en leerlingportaal nu uitgebreid met een linkje 'MR'. Daarmee kun u de medezeggenschap vastleggen. U kunt daar aangeven dat u lid wilt zijn (om mee te stemmen) en eventueel ook dat u vertegenwoordiger wilt zijn (om voorstellen in te dienen). Er staat bovendien een uitleg over de werking van de MR en hoe voorstellen kunnen worden ingediend. We hopen dat deze optie helpt de drempel voor medezeggenschap nog wat te verlagen.


Examentraining

Voor de eindexamenkandidaten stond er in de voorjaarsvakantie een examentraining op het programma. Het programma werd verzorgd door Lyceo en was verdeeld over vier dagen. De leerlingen kregen training in twee vakken. Naast vakinhoudelijke informatie werd er ook aandacht besteed aan de randvoorwaarden van een goede voorbereiding, zoals voeding, goed in je vel zitten, planning, ontspanning en focussen. Alle leerlingen hebben tijdens de training gewerkt met door lyceo aangeleverde examenbundels die ze naar afloop mee naar huis mochten nemen. De periode tot de eindexamens zullen de leerlingen verder oefenen om goed voorbereid te zijn.


Voor natuurkunde wordt er in de meivakantie een training ingepland.


Afmelden voor nieuwsbrief

Ongeveer 4 keer per jaar, ontvangt u van ons een algemene nieuwsbrief. Heeft u geen interesse in de Isaac Beeckman Academie? Dan kunt u zich afmelden door via de site http://www.isaacbeeckman.svpo.nl/ in te loggen in het ouderportaal en vervolgens de optie 'inschrijving verwijderen' te kiezen.