Voorjaarsvakantie, start nieuwe school, gunstige uitspraken Raad van State

Geplaatst 21 aug. 2013 07:38 door Misha van Denderen   [ 21 aug. 2013 15:02 bijgewerkt door Sander Bussink ]
Nieuwsbrief 20 augustus 2013

We zijn ook dit jaar een week eerder begonnen dan andere middelbare scholen. We zijn bovendien meteen van start gegaan, in plaats van dat we eerst nog boek-ophaal dagen hebben georganiseerd. Het resultaat is dat de leerlingen al bij de start van het schooljaar twee weken voor liggen.

Toch voorjaarsvakantie, van 1 t/m 9 maart
Omdat dit schooljaar meer dan 41 weken lang is, hebben we de ruimte om een extra week vrij te geven. Onder ouders en docenten is in het kader van de medezeggenschap een stemming gehouden met de vraag wanneer deze week het beste vrij gegeven kan worden. Zowel ouders als docenten kozen in meerderheid voor de optie om een voorjaarsvakantie in te lassen, van 1 t/m 9 maart. Bij de docenten was 92% voor deze optie (opkomst 87%). Bij de ouders was 67% voor deze optie (opkomst 61%). De uitslag van de stemming onder ouders treft u onderaan deze pagina aan.

Maandag nieuwe school in Friesland van start
De nieuwe school voor persoonlijk onderwijs in Friesland, het Tjalling Koopmans College, start volgende week maandag 26 augustus met 80 leerlingen. 

Donderdag 22 augustus komen de docenten uit Friesland een kijkje nemen bij de zusterschool in Zeeland - de Isaac Beeckman Academie.

De opening van de Friese school wordt intensief gevolgd door de pers. Bijvoorbeeld een leuk item van Omroep Friesland (voor wie het Fries een beetje kan volgen).

Meer nieuwe scholen voor persoonlijk onderwijs
Na de school in Friesland starten er in elk geval nog twee scholen: In Geldermalsen en Harderwijk. Voor de Isaac Beeckman Academie is dat positief, vanwege de mogelijkheden voor samenwerking. Denk bijvoorbeeld aan het gezamenlijk inkopen van lesmethoden, uitwisselen van ervaringen en de onderhoud van ICT.

Een andere uitspraak van de Raad van State zorgt er waarschijnlijk voor dat er nog meer scholen van start kunnen, namelijk in Hengelo, Hoorn en Deventer. Artikelen over deze uitspraak stonden onder meer in NRC Handelsblad en RTV Oost.

Raad van State legt betalingsregeling op aan ministerie van onderwijs
Bij de start van de Isaac Beeckman Academie (in 2009) was er het probleem van veel te late communicatie van de kant van het ministerie over de startdatum. Uiteindelijk moest de start daardoor uitgesteld worden tot 2010. Het ministerie eiste daarop per direct de volledige bekostiging terug over het schooljaar 2009/10. Omdat de schuld voor het probleem bij het ministerie lag, vonden wij het niet meer dan redelijk dat over de terugbetaling een betalingsregeling afgesproken zou worden. Helaas hebben we die regeling via de rechter moeten afdwingen. 

Even zag het er vervolgens zelfs naar uit dat we helemaal niet hoefden terug te betalen (dat besloot een rechter in februari dit jaar), maar de hoogste rechter vond dat niet reëel. Zij heeft het ministerie nu opgelegd met een voorstel voor een betalingsregeling te komen. Met de uitspraak van de hoogste rechter is de zaak afgerond.

Laatste lootjes verbouwing
Tot en met de herfstvakantie wordt er nog gewerkt aan de twee laatste lokalen. Over de buitenkant zijn we eerlijk gesproken niet dolenthousiast. De kleurstelling van de buitenkant (grijs/wit) was echter een eis van de welstandscommissie en daar hebben we ons maar bij neergelegd. Over de binnenzijde mogen we niettemin wel heel enthousiast zijn. De 4e jaars maken inmiddels gebruik van de nieuwbouw. 

De verbouwing is geheel gerealiseerd uit de lopende middelen. Oftewel: zonder schulden te maken. Door de nieuwbouw goeddeels zelf te bekostigen, voorkomen we dat we voor het grotere gebouw meer huur moeten betalen.


Bestuur Isaac Beeckman Academie
Misha van Denderen, Andries Tijssens

Comments